luni, 28 septembrie 2009

RUGBY / DN 2008-09: Baia Mare - Steaua 18-16, Provincie este la putere!












































































































Campioană după 19 ani, Ştiinţa Baia Mare a pus capăt dominaţiei bucureştene, câştigând în ultimele secunde finala cu Steaua (18-16). Dintre cele 93 de ediţii ale campionatului României la rugby echipele din afara Capitalei n-au câştigat decât nouă, prin Constanţa (6), Baia Mare (2) şi Timişoara (1).

Până sâmbătă, rugby-ul era singurul sport de echipă din România în care reprezentantele Bucureştiului, Steaua şi Dinamo, continuau să facă legea – ultima formaţie provincială care triumfase în campionat fusese Farul, în 1997.

Situaţia s-a schimbat însă în ultimele secunde ale finalei Diviziei Naţionale. Într-un moment în care Steaua reuşise să întoarcă rezultatul de la 6-15 la 16-15, deşi evolua cu un jucător mai puţin (Dumbravă a fost eliminat pentru că a călcat un adversar aflat la sol), maramureşenii au beneficiat de o penalitate de la circa 30 de metri. Introdus pe final în locul lui Ionuţ Dimofte, centrul Ionuţ Buduşan a reuşit să concretizeze, aducând astfel victoria şi titlul naţional formaţiei sale.

„Le-am închis gura tuturor“

„Turneul efectuat iarna trecută în Italia, investiţiile făcute, seriozitatea şi mobilizarea jucătorilor au făcut să câştigăm acest titlu. Faptul că am învins pe Steaua, la Bucureşti, în finală, dovedeşte că merităm să fim campioni. Cred că le-a închis gura tuturor celor care spuneau că se fură la Baia Mare. Nu este vina noastră că nu s-au televizat meciurile noastre. Nu ne vom opri aici”, declara fericit, la final, antrenorul Eugen Apjok.

Trei elemente au făcut ca Ştiinţa să triumfe: lotul complet, fără probleme de sănătate, faptul că era singura formaţie care o învinsese pe Steaua în sezonul regulat şi prima de victorie. De altfel, din punct de vedere financiar gruparea maramureşeană pare a sta cel mai bine, nu întâmplător ea reuşind să transfere jucători chiar din Ghencea în urmă cu un an.

De partea cealaltă, tristeţea se putea citi pe feţele jucătorilor Stelei, care ratează titlul în finală, pentru al treilea an consecutiv. Şi încă din postura de favoriţi. „Nu pricep ce s-a întâmplat cu noi... Culmea este că am jucat mai bine atunci când eram în inferioritate”, ne-a declarat Florin Vlaicu. Iar autorul singurului eseu al meciului, Cătălin Fercu, exprima aceeaşi nedumerire în privinţa evoluţiei echipei sale. „Probabil că victoria cu Dinamo, din semifinale, ne-a dat peste cap”, a murmurat altcineva.

Farul a boicotat finala mică!

Finala mică nu s-a mai disputat pentru că jucătorii Farului nu s-au prezentat la teren. Potrivit regulamentului, după ce s-au aliniat la centru, dinamoviştii au marcat o încercare prin Merca, iar apoi s-a fluierat finalul celui mai scurt meci din istoria Diviziei Naţionale. Constănţenii au cerut amânarea partidei, invocând probleme de efectiv, însă Federaţia n-a acceptat. Acum Farul riscă o suspendare şi sancţiuni financiare.

Acest articol a apărut în "Adevărul Sporturi", sub semnatura lui Marian-Valentin BURLACU

Foto: Marian-Valentin BURLACU

MICA OVALIE 1

VIDEO: Au supravieţuit 72 de zile la 4.000 de metri altitudine!